Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Της παρέλασης το κάγκελο




Χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών αλλά με την παρουσία ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί και οι παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου.

Σε σιδηρόφρακτο κλοιό πραγματοποιήθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη που διήρκησε λίγο περισσότερο από 40 λεπτά υπό τον φόβο εκδήλωσης επεισοδίων. Σε πολλές πόλεις της χώρας οι παρελάσεις ακυρώθηκαν από τις τοπικές Αρχές οι οποίες επικαλέστηκαν τις άσχημες καιρικές συνθήκες.



Το γενικό κλίμα που επικράτησε ήταν υποτονικό χωρίς καμία έξαρση και εκδηλώσεις ενθουσιασμού. Τα αυστηρότατα αστυνομικά μέτρα και η «αποστείρωση» του χώρου των επισήμων απέτρεψαν με την εκδήλωση διαμαρτυριών ή ακόμη και φραστικών προπηλακισμών των εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου αλλά δημιούργησαν ένα ερημικό τοπίο, εντός του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί. Φράχτες, κάγκελα και διμοιρίες των ΜΑΤ συνέθεσαν την εικόνα της παρέλασης της Θεσσαλονίκης, όπου σημειώθηκαν μικροεντάσεις.


(Yψώθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μία μεγάλη σημαία, η οποία στη συνέχεια κυμάτιζε σκισμένη λόγω των ισχυρών βοριάδων. Ουδείς φρόντισε για την αντικατάστασή της)

Παρόμοια εικόνα στην Αθήνα, όπου διεξήχθη… fast track παρέλαση. Υποτονική εικόνα και στη Λαμία, στη Λάρισα, στην Πάτρα. Ένταση ωστόσο επικράτησε στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η Θεσσαλονίκη είχε μετατραπεί σε «φρούριο» για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, προκειμένου να μην επαναληφθεί η εικόνα του 2011, όταν τελικά ακυρώθηκε η παρέλαση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας αποχώρησε.

Ωστόσο, λίγα λεπτά πριν τις 12.00 και ενώ είχε ολοκληρωθεί η παρέλαση, επικράτησε ένταση με αντεγκλήσεις μεταξύ 100 περίπου μελών του ΠΑΜΕ και αστυνομικών δυνάμεων, στο ύψος του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς».




(Αντεγκλήσεις μεταξύ μελών του ΠΑΜΕ και δυνάμεων των ΜΑΤ μετά την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη)


(Το ΠΑΜΕ στο οδόστρωμα της Λ. Νίκης στη Θεσσαλονίκη)


(Ένταση μετά την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη)


(Σε απόσταση... ασφαλείας οι πολίτες που παρακολουθούν την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη)


(Διαδηλωτές του ΠΑΜΕ πίσω από τα κιγκλιδώματα στη Θεσσαλονίκη)


(Παρέλαση με παραδοσιακές στολές στη Θεσσαλονίκη)

Aθήνα

Στην Αθήνα, χωρίς προβλήματα διεξήχθη η παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε εντός 30 μόλις λεπτών, με τη συμμετοχή πολύ λίγων σχολείων. Μία μαθήτρια, βρήκε τον δικό της τρόπο να διαμαρτυρηθεί, παρελαύνοντας ξυπόλητη.


(Συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα)


(Ντοκουμέντο: Η μαθήτρια που παρήλασε χωρίς παπούτσια)


(Παρέλαση... χωρίς παπούτσια)


(H φιλαρμονική ορχήστρα πνευστών παρελαύνει στην Αθήνα)


(Oι σημαιοφόροι των Γυμνασίων της Αθήνας)


(Μαθητική παρέλαση στην Αθήνα)


(Μαθητές παρελαύνουν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων στο κέντρο της Αθήνας)




(Αυξημένα τα μέτρα της αστυνομίας)

Καλλιθέα

Οι μαθητές των λυκείων Καλλιθέας δεν γύρισαν τα κεφάλια προς τους «επισήμους».


Περιστέρι 

Την αντίδρασή τους στα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης μαθητές από το 6ο Ενιαίο Λύκειο Περιστερίου.


(Ντοκουμέντο: Περιβραχιόνιο φόρεσαν οι μαθητές)

Οι μαθητές παρέλασαν φορώντας αυτοκόλλητα με συνθήματα κατά του ρατσισμού και αντιναζιστικά περιβραχιόνια. 

Στη Νέα Σμύρνη πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας ακριβώς μετά την παρέλαση:


(Πορεία διαμαρτυρίας από πολίτες μετά την παρέλαση στη Ν. Σμύρνη)


(Πανό με συνθήματα κατά τη διάρκεια της παρέλασης στη Ν. Σμύρνη)

Ένταση στο Ηράκλειο

Οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να φυγαδεύσουν τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργο Δεικτάκη και τον Διοικητή της ΥΠΕ, Αντώνη Γρηγοράκη, από τα σκαλοπάτια πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου, προκειμένου να μην υπάρξουν εντάσεις στο χώρο της παρέλασης.



Το σημείο της εξέδρας παρέμενε για αρκετή ώρα αποκλεισμένο ενώ οι ομάδες εκείνων που αντιδρούσαν σε όλη την διάρκεια της παρέλασης φώναξαν συνθήματα.

Υπό βροχή η παρέλαση στη Λάρισα

Με μικρή δόση βροχής, που δεν πτόησε τους Λαρισαίους μαθητές, ολοκληρώθηκε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Λάρισα.

Σύμφωνα με το thessalianews, στην παρέλαση, την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Από πλευράς διαδηλωτών, υπήρξαν διαμαρτυρίες, οι οποίες ήταν περιορισμένες και δεν οδήγησαν σε έκτροπα.

Άλλωστε, η παρουσία της Αστυνομίας ήταν ισχυρή. Στην διασταύρωση της οδού Μ. Αλεξάνδρου και Κύπρου έκανε αισθητή την παρουσία της μια ομάδα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και στην διασταύρωση της οδού Κύπρου με την Ερμού, υπήρξε μια ομάδα διαδηλωτών του ΠΑΜΕ.

Η στρατιωτική παρέλαση ήταν λιτή και σύντομη, καθώς για πρώτη φορά παρέλασαν μόνο ένα τμήμα του Στρατού ξηράς και ένα της Αεροπορίας.


(Συγκλονιστική παρουσία μαθητή με απίστευτη δύναμη ψυχής)


(Κάγκελα παντού)



Δρακόντεια μέτρα στα Χανιά

Χωρίς προβλήματα και υπό «δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στην πόλη των Χανίων.



Η παρέλαση διεξήχθη επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου, με τους συμμετέχοντες να παρελαύνουν σε έναν σχεδόν άδειο δρόμο, καθώς γύρω από την εξέδρα των επισήμων δημιουργήθηκε ένα «κενό ασφαλείας» εκατοντάδων μέτρων, όπου απαγορεύθηκε η πρόσβαση οποιουδήποτε πολίτη, χωρίς όμως να τοποθετηθούν κάγκελα.

Πάντως σημειώθηκαν και απουσίες» από την εξέδρα των επισήμων, στην οποία παρευρέθησαν μόνο ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Κ. Βιρβιδάκης καθώς επίσης και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των ενόπλων δυνάμεων.

Όμως νωρίτερα στο Ηρώο της πόλης των Χανίων, στέφανα κατέθεσαν και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Χανίων της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης, καθώς επίσης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης.

Στο μεταξύ αρκετοί πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δικαστηρίων, όπου η ΕΛΜΕ και άλλοι φορείς των Χανίων είχαν προγραμματίσει συλλαλητήριο αμέσως μετά την λήξη της παρέλασης.

Πάτρα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κυρίως πέριξ της εξέδρας των επισήμων, ξεκίνησε το μεσημέρι στην Πάτρα, η πολιτική και στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου.

Στόχος του σχεδιασμού της Αστυνομίας ήταν να αποτραπούν τυχόν έκτροπα από πολίτες και για το λόγο αυτό η παρουσία των αστυνομικών ήταν έντονη σήμερα στο κέντρο τη πόλης.


Σύμφωνα με το σχεδιασμό της τοπικής ΕΛ.ΑΣ., η εξέδρα των επισήμων που είχε στηθεί στην πλατεία Τριών Συμμάχων, στο ύψος της Αγίου Νικολάου, είχε αποκλειστεί με κιγκλιδώματα σε όλο το τετράγωνο.

Επίσης, απαγορεύθηκε η διέλευση στην Αγίου Ανδρέου από Ερμού έως Κολοκοτρώνη, όπως επίσης και στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου από Αγίου Ανδρέου μέχρι Ρήγα Φεραίου αλλά και από την Αγίου Ανδρέου μέχρι και την Οθωνος Αμαλίας επί της Τριών Συμμάχων.











Πορεία του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας. 

Νωρίτερα τα μέλη, οι φίλοι και ψηφοφόροι του κόμματος είχαν συγκεντρωθεί στα Ψηλαλώνια, όπου τίμησαν τα θύματα του πολέμου.



Εύβοια

Αφού πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση χωρίς να χαθεί ούτε ένα δευτερόλεπτο, συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων φυγαδεύτηκαν οι επίσημοι που παραβρέθηκαν στη Χαλκίδα.


(Φυγάδευσαν τους πολιτικούς)

Χαλκιδική

Με υψωμένα χέρια και φορώντας μαύρες κορδέλες παρέλασαν οι μαθητές στην Ιερισσό φωνάζοντας «S.O.S. Χαλκιδική - OXI στην εξόρυξη χρυσού».



Ένταση στο Ηράκλειο 

Ένταση υπήρξε το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου όταν «Πολίτες κατά του χρέους» προσπάθησαν να πλησιάσουν στον χώρο όπου θα κατατεθούν τα στέφανα.

Σύμφωνα με το flashnews, ο χώρος στο άγαλμα του Ηρακλείου, όπως και γενικότερα οι χώροι των εκδηλώσεων, ήταν στην κυριολεξία καγκελόφραχτοι και μόλις οι πολίτες πλησίασαν τα κάγκελα, περικυκλώθηκαν από τους αστυνομικούς οι οποίοι τους εμπόδισαν.

Ακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών με συνθήματα κατά των αστυνομικών μέτρων.

Πρωτοφανής ήταν η εικόνα που παρουσίαζε το κέντρο του Ηρακλείου, σε μία προσπάθεια των τοπικών αρχών να αποτραπούν επεισόδια στη διάρκεια των εκδηλώσεων.



Mέτρα ασφαλείας ελήφθησαν και στην Λαμία για την αποφυγή «δυσάρεστων» γεγονότων κατά την διάρκεια της παρέλασης, που ξεκίνησε στις 12:00.

Στην πλατεία Ελευθερίας, όπου στήθηκε η εξέδρα των επισήμων, υπήρχαν παντού κιγκλιδώματα, τα οποία επεκτείνονταν μέχρι την αρχή της οδού Υψηλάντη.



Αγρίνιο

Το θερμό χειροκρότημα των χιλιάδων Αγρινιωτών -δικαίως- απέσπασε κατά τη διάρκεια της σημερινής παρέλασης η μαθήτρια του 6ου δημοτικού σχολείου Αγρινίου που παρέλασε πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι.



Μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της «Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας» ξεκίνησαν πορεία μπροστά από την εξέδρα των επισήμων με κατεύθυνση το δημαρχείο Αγρινίου κρατώντας πανό και φωνάζοντας αντιφασιστικά-αντιρατσιστικά συνθήματα.





Κόρινθος

Oι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Κόρινθο, έφτασαν στις εξέδρες με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

 

Ξάνθη

Με τη βροχή να πέφτει καταρρακτωδώς ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στην πόλη της Ξάνθης, το πρωί της Κυριακής.

Όπως έγινε από την Π.Ε. Ξάνθης ματαιώθηκε η μαθητική και πολιτική παρέλαση, λόγω της κακοκαιρίας, ενώ πραγματοποιήθηκε κανονικά η στρατιωτική παρέλαση καθώς και η δοξολογία και κατάθεση στεφάνων.



Αποκλεισμένο παρέμεινε από νωρίς το πρωί το κέντρο των Τρικάλων λόγων των αυστηρών (…σε σημείο υπερβολής) αστυνομικών μέτρων… Φράχτες και κάγκελα είχαν τοποθετηθεί γύρω από την εξέδρα των επισήμων, πρόσβαση από τη… μια πλευρά του Ληθαίου στην άλλη δεν υπήρχε, ενώ κάθε 5 μέτρα βρισκόταν και ένας αστυνομικός, την ώρα που ισχυρές ομάδες της ΟΠΚΕ φύλασσαν τα «επικίνδυνα σημεία», εκεί όπου είχαν υψωθεί πανό διαμαρτυρίας.



Όπως και την 25η Μαρτίου, έτσι και ανήμερα της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ» και προς αποφυγή επεισοδίων, η παρέλαση στην παραλία του Βόλου πραγματοποιήθηκε «σιδερόφρακτη», με τους Βολιώτες να την παρακολουθούν κυριολεκτικά ως ελεύθεροι - πολιορκημένοι.

Με τον αστυνομικό σχεδιασμό να προβλέπει σιδηρένιους φράκτες κατά μήκος της παραλίας του Βόλου μέχρι και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αλλά και στους κάθετους προς αυτήν δρόμους ακόμα - ακόμα και την επιστράτευση ρυμουλκών οχήματων, για την απομάκρυνση Ι.Χ. αυτοκίνητων από τους γύρω δρόμους, η μεγαλύτερη εθνική επέτειος και μάλιστα κατά του φασισμού συμαδεύτηκε και στον Βόλο, όπως και στην πλειοψηφία των υπόλοιπων ελληνικών πόλεων.






πηγή.Zoogla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράφουμε και σχολιάζουμε χωρίς όρια.